Svet je čuo za spirulinu tek pre nekoliko godina. Za nju se prvo mislilo da je zeleni čudesni prah iz mora i tajno oružje Asteka.
Danas znamo da spirulina nudi puno proteina za vegetarijance. Takođe je puna važnih antioksidanata, enzima, vitamina i minerala.
Štaviše, sadrži duplo više hranljivih materija od pet porcija svežeg voća i povrća.
Šta čini spirulinu tako posebnom?
Kako navode stručnjaci, to je zapravo cijanobakterija, odnosno plavo-zelena alga. Spirulina je naziv dobila po svojoj jarkoj boji. Većina njenih pigmenata je bioprihvatljiva i zdrava, naročito beta-karoten i hlorofil-a.
Alge stvaraju kiseonik putem fotosinteze, što ih čini prilično sličnim kopnenim biljkama. Takođe je bogata brojnim hranljivim materijama.
Gde je cijanobakterija prvi put pronađena?
Danas ih možemo naći svuda, uključujući i okeane, slatke vode, suvu zemlju, vlažne stene u pustinji, gole stene i zemljištu, pa čak i stene na Antarktiku. Veliki procenat komercijalizovane spiruline u SAD-u se skuplja na obalama Havaja i Južne Amerike.
Kasnije se ona prodaje u obliku pilula, praha i pahuljica. Dolazi čista ili kombinovana sa drugim sastojcima.
Lekovita svojstva
Spirulina je skoro 60% sačinjena od proteina, te predstavlja odličnu alternativu za mesne izvore proteina. Nutricionisti kažu da je jedna od retkih biljaka koje sadrže vitamin B12.
Kao što možda znate, vegetarijancima nedostaje ovaj vitamin u režimu ishrane. Spirulina sadrži omega 3 i omega 6 masne kiseline, DHA (jedan od glavnih sastojaka mozga) i GLA koji smanjuje upalu. Ovi zdravi lipidi imaju mnoge važne uloge u organizmu.
Gram-po-gram spirulina sadrži:
- 3 100% više beta-karotena (vitamina A) od šargarepa
- 5 500% više gvožđa od spanaća
- 600% više proteina od tofua
- 280% više antioksidanata od borovnica
Plavo-zelene alge sadrže vitamine B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (nikotinamin), B6 (piridoksin), B9 (folnu kiselinu), C, D i E.
Predstavljaju odličan izvor kalijuma, kalcijuma, hroma, bakra, magnezijuma, mangana, fosfora, selenijuma, sodijuma i cinka.
Dodatna lekovita svojstva:
- Olakšava alergije
- Pospešuje imunitet
- Reguliše krvni pritisak
- Normalizuje holesterol
- Sprečava karcinom
- Stimuliše rad dobrih bakterija u crevima
- Smanjuje rizik od katarakti i makularne degeneracije usled starosti
- Ima jak antiupalni i antimikrobni potencijal
- Nudi sjajnu antivirusnu aktivnost protiv HIV-a, herpesa i hepatitisa
- Ojačava otpornost insulina
- Sprečava oštećenje jetre prouzrokovano lekovima hemoterapije.
Najbolji način za korišćenje spiruline:
Možete jednostavno progutati piilulu ili dodati ¼ -1 kašičice praha u šejk. Nutricionisti savetuju da započnete sa unošenjem malih količina jer ima pomalo slatkast ukus koji neki ne mogu podneti. Spirulina je takođe dostupna i kao prethodno zapakovani proteinski prah sa izmenjenim ukusom.
Dobar trik koji možete pokušati:
Dodajte kašičicu spirulina praha kesi kokica i protresite (kao kad posolite kokice). Za najbolji ukus, dodajte beli luk u prahu i opet protresite.
Upozorenje: Nemojte uzimati bilo kakve alge iz obližnje bare jer možete slučajno pojesti nejestive vrste i ugroziti svoj život.
Webtribune
0 komentari:
Post a Comment