Mnogi ljudi nisu svesni da su ljuske raznog voća i povrća pune antioksidanata i drugih dobrih nutrijenata koje mogu poboljšati čovekovo zdravlje.
Dobar primer ovoga je crni (crveni) luk. Iako je nejestiva, ljuska crnog luka je puna kvercetina, moćnog antioksidanta koji reguliše krvni pritisak i sprečava kardiovaskularne bolesti, uključujući i arterosklerozu.
Ukoliko dodate ljusku od luka u bilo koji regularan obrok, uključujući paprikaš ili supu, poboljšaćete svoj obrok sa moćnim antioksidantima i drugim hranljivim materijama.
Crni luk je jedno od najzdravijih povrća na svetu i poznato je po svojem snažnom antibakterijskom svojstvu. Sjajan je za balansiranje šećera u krvi, obustavljanje krvarenja iz nosa, uništenje kancerogenih ćelija ali i jačanje imuniteta uz pomoć vitamina C.
Crveni luk ima više fitonutrijenata
U odnosu na crni luk, crveni luk sadrži više kvercetina i betaflavonoida koji su odlični za uništavanje slobodnih radikala u telu. Pored toga što je moćan antioksidant, kvercetin je takođe odličan za borbu protiv raka, gljivičnih i bakterijskih infekcija, kao i upale.
Brojne studije su pokazale da efikasno sprečava i kontroliše formiranje polipa, bori se protiv virusa, tretira psorijazu i sprečava pojavu herpesa. Crveni luk se povezuje i sa smanjenim rizikom od raka želuca.
Po rezultatima jedne studije, pola crvenog luka dnevno može prepoloviti rizik od raka želuca.
Lekovita svojstva ljuske od luka
Po studiji sprovedenoj na Krenfild Univerzitetu u Velikoj Britaniji, ljuska od luka se može koristiti kao sastojak bogat dijetetskim vlaknima koja su većinom nerastvorljiva i fenolskim komponentama poput kvercetina i drugih flavonoida.
Važno je reći da druga dva mesnata sloja crnog luka sadrže dosta vlakana i flavonoida.
Istraživači su naveli da uvođenje vlakana smanjuje rizik od kardiovaskularnih i gastrointestinalnih bolesti, kao i dijabetesa, raka debelog creva i gojaznosti.
Fenolska jedinjenja su ona koja efikasno sprečavaju razvoj kardiovaskularnih bolesti. Velike količne ovih jedinjenja sa snažnim antioksidantskim dejstvom se mogu pronaći u spoljašnjim slojevima ljuske od luka.
Kako koristiti ljusku od luka radi poboljšanja celokupnog zdravlja
Da biste izvukli kvercetin i druge vredne sastojke ljuske iz luka, dovoljno je da ubacite jedan ili dva cela luka u paprikaš ili supu.
Takođe možete sačuvati ljuske i ubaciti ih pre kuvanja. Uklonite ljuske kada supa počne da ključa.
Pored toga što će vaša supa biti bogata antioksidantima, dobiće bogatu braon boju u zavisnosti od toga kako luk koristite.
Webtribune
0 komentari:
Post a Comment